Zo houd je je gordijnen in tiptopconditie: 11 tips voor kraakheldere raamdecoratie

 In Blog

Je hebt het een poos proberen te negeren, maar nu moet je de feiten toch echt onder ogen zien. Het is de hoogste tijd voor een opfrisbeurt van je gordijnen, zodat ze ook de komende jaren je raampartijen kraakhelder omlijsten. Niet de leukste klus die er bestaat, laat staan de makkelijkste. Met deze wastips van Raamstyling klaar je deze klus zonder kleer- of gordijnscheuren.

1. Ho! Stop! Check het etiket!

Niet alle gordijnen zijn geschikt om zelf onder handen te nemen. Kijk dus eerst op het waslabel of de jouwe überhaupt gewassen mogen worden of dat je toch een tripje naar de professionele stomerij moet maken. Chemisch reinigen is natuurlijk wel een stuk duurder, maar scheelt je een hoop werk én geeft je de garantie dat je prachtige gordijnen ook prachtig blijven.

2. Houd het luchtig

Misschien is een sopje helemaal niet nodig om je gordijnen weer als nieuw te krijgen. Hoe minder je gordijnen wast, des te mooier ze namelijk blijven. Zijn je gordijnen schoon, maar ruiken ze niet meer zo lekker door alle woongeurtjes die er in de loop der tijd zijn ingekropen? Hang de gordijnen op een mistige dag buiten. Na een paar uurtjes ruiken ze weer heerlijk fris. Zijn je gordijnen slechts een beetje stoffig? Met een stofzuiger op de laagste stand zuig je het stof zo van het gordijn. Of hang je gordijnen aan de waslijn en geef ze er beheerst van langs met de mattenklopper. Dat lucht op!

3. Schoon zonder haken en ogen

Haal eerst alle haken uit de gordijnen, zodat ze tijdens de wasbeurt niet je gordijnen beschadigen. Kun je de gordijnhaken niet verwijderen? Verpak ze dan in een washandje of panty en knoop de pakketjes dicht met een stevige veter. Zo richten je haken geen schade aan.

4. Wasmachinewerk

Heeft je wasmachine een flinke inhoud, dan kun je je gordijnen daarin wassen. Het is wel belangrijk dat je de machine tot maximaal een derde van het toegestane gewicht vult, anders zie je straks door de kreukels het gordijn niet meer. Doe er een klein beetje wasmiddel voor fijne gekleurde was (dus zonder bleekmiddel) bij, kies het wolwasprogramma op 30 graden en wassen maar. Maar niet centrifugeren!

5. Handwerk

Heeft jouw trommel een te bescheiden formaat voor een gordijnwas? Je badkuip of een ouderwetse tobbe fungeert prima als handwasmachine. Laat je gordijnen ruim in het sop weken. Boen niet te hard op vlekken, dat werkt vaak averechts, en wring je gordijnen ook niet uit. Met de hand of machine: na de wasbeurt hang je de gordijnen altijd nat uit. Het liefst buiten; buitenlucht doet wonderen als antikreukprogramma.

6. Verwarrend vouwen

Niet alleen je overgordijnen, ook vouwgordijnen kun je zelf wassen, op dezelfde wijze als je overgordijnen. Maar bekijk je vouwgordijnen van tevoren goed, maak er eventueel duidelijke detailfoto’s van. Je moet ze immers volledig uit elkaar halen, tot aan de baleinen toe … en dat gaat meestal een stuk makkelijker dan het weer in elkaar zetten.

7. In de plooi

Je plisségordijnen moeten hun mooie plooi natuurlijk wel behouden, ook na een wasbeurt. Controleer ook hier eerst of ze geschikt zijn om te wassen. Was het gordijn op 30 graden in een handsopje met fijnwasmiddel en spoel het daarna grondig uit. Let wel goed op dat mechanische delen niet nat worden! Duw je gordijn weer terug in de plooi en druk het water eruit. Hang ze op, trek ze op en laat ze zo drogen. Een recent gemaakte vlek op je plisségordijn verwijder je eenvoudig met een zachte spons en lauwwarm water. Eventueel kun je een niet-synthetisch wasmiddel toevoegen. Stof plisségordijnen daarnaast regelmatig af met plumeau of handstofzuiger op de laagste stand. Dat houdt ze lekker fris.

8. Lekker makkelijke lamellen

Heb je een broertje dood aan wasregimes? De wasvoorschriften voor jaloezieën en lamellen zijn een kolfje naar je hand. Simpelweg afnemen met een vochtig doekje en een mild schoonmaakmiddel. Klaar. Een kind kan de ‘was’ doen!

9. Uit de kreukels

Botox voor gordijnstof bestaat nog niet, dus moet je op zoek naar andere middelen om je gordijnen kreukvrij te maken. De meeste gordijnen hebben trouwens al een kreukvrije finish, die ervoor zorgt dat kreukels er vanzelf uitzakken. Blijven je gordijnen toch in de kreukels liggen na was- en droogbeurt, dan kun je proberen ze eruit te strijken. Check wel goed of en op welke stand dit kan.

10. Geef geen krimp

Goed om bij stil te staan: gordijnen krimpen, net als mensen. Gemiddeld is het krimppercentage zo’n 3%. Klinkt misschien als weinig, maar een kamerhoog gordijn verliest zo wel zowat 7,5 cm aan lengte. Kostbare centimeters. Je kunt dit voorkomen door de zoom los te tornen voordat je gaat wassen. Is het gordijn gekrompen, zet je er gewoon een kortere zoom in. Trouwens, onze professionele inmeetservice zorgt ervoor dat je gordijnen altijd de perfecte basislengte hebben.

11. Durf te vragen!

Verreweg de beste tip, daarom bewaren we ‘m voor het laatst. Vraag het ons gewoon! Het gaat immers om je raamdecoratie, een belangrijk bestanddeel van dat warme thuisgevoel dat je hebt gecreëerd. Met alle plezier en deskundigheid helpen we je jouw fraaie gordijnen ook fraai te houden. Je kunt ons bellen, mailen of chatten, maar bent ook van harte welkom in onze unieke showroom. Kun je meteen zien hoe we ons met kwaliteit, keuzemogelijkheid en exclusiviteit onderscheiden. Oh … en onze koffie mag er zeer zeker ook wezen!

Open WhatsApp
Hulp nodig? WhatsApp met ons!
Hallo 👋,

Welke vraag kunnen wij voor u beantwoorden?