De Perfecte Raamdecoratie Kiezen voor je Nieuwbouwhuis: 6 Tips van de Experts

Bram van Weenen

22-05-2024

 

Het belang van raamdecoratie in een nieuwbouwhuis

Gefeliciteerd met je nieuwe huis! Een nieuwbouwhuis biedt je een blanco canvas om je eigen stijl en persoonlijkheid te laten zien. Een belangrijk onderdeel van de inrichting is de raamdecoratie. Niet alleen draagt deze bij aan de uitstraling van je interieur, maar het heeft ook praktische voordelen zoals privacy en lichtregeling.

Als experts in raamdecoratie willen wij je graag helpen bij het maken van de juiste keuzes. Hier zijn vijf tips om de perfecte raamdecoratie te kiezen voor jouw nieuwbouwhuis.

Tip 1: Houd rekening met de functie van elke ruimte

Bij het kiezen van raamdecoratie is het belangrijk om rekening te houden met de functie van elke ruimte. Elke ruimte heeft namelijk specifieke behoeften op het gebied van privacy, lichtinval en isolatie. Voor een slaapkamer wil je wellicht verduisterende gordijnen die volledige privacy bieden en het licht buiten houden. In een woonkamer daarentegen wil je misschien juist lichtdoorlatende gordijnen die een gezellige sfeer creëren en toch voldoende privacy bieden.

Daarnaast speelt ook de grootte en vorm van de ramen een rol bij de keuze van raamdecoratie. Voor grote ramen kan het bijvoorbeeld mooi zijn om te kiezen voor jaloezieën of plisségordijnen die de ruimte optisch vergroten. Voor kleine ramen kunnen vouwgordijnen of rolgordijnen juist een goede keuze zijn.

Tip 2: Kies materialen die passen bij jouw levensstijl

Bij het kiezen van raamdecoratie is het ook belangrijk om te kijken naar de materialen die het beste passen bij jouw levensstijl. Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Dan zijn duurzame en makkelijk te reinigen materialen zoals aluminium jaloezieën of PVC shutters wellicht een goede keuze. Deze materialen zijn bestand tegen vlekken en kunnen eenvoudig worden schoongemaakt.

Daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de kleurechtheid van de materialen. Zeker bij raamdecoratie die veel blootgesteld wordt aan zonlicht, zoals jaloezieën of gordijnen, is het belangrijk dat de kleuren niet vervagen. Kies daarom voor materialen die kleurecht zijn en lang mooi blijven.

Tip 3: Let op de lichtinval en het uitzicht

Bij het kiezen van raamdecoratie is het belangrijk om rekening te houden met de lichtinval en het uitzicht. Wil je bijvoorbeeld graag genieten van het uitzicht naar buiten, maar toch voldoende privacy behouden? Dan kunnen transparante gordijnen of vitrage een goede keuze zijn. Deze laten voldoende licht binnen en bieden toch enige vorm van privacy.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de lichtinval in een ruimte. Heb je bijvoorbeeld een kamer op het zuiden waar veel zonlicht binnenkomt? Dan kan het verstandig zijn om te kiezen voor raamdecoratie die de zonnestralen filtert, zoals rolgordijnen met een zonwerende coating. Op deze manier creëer je een aangename lichtinval zonder dat het te fel wordt.

Tip 4: Creëer een samenhangende stijl

Om een harmonieus geheel te creëren in jouw nieuwbouwhuis, is het belangrijk om te kiezen voor raamdecoratie die past bij de rest van het interieur. Kijk naar de kleuren, materialen en stijl van de meubels en accessoires in de ruimte en stem de raamdecoratie daarop af.

Als je bijvoorbeeld een modern en strak interieur hebt, kunnen aluminium jaloezieën of plisségordijnen een goede keuze zijn. Deze passen goed bij een minimalistische stijl en zorgen voor een strakke uitstraling. Heb je juist een landelijk interieur? Dan kunnen houten jaloezieën of vouwgordijnen met een natuurlijke uitstraling goed passen.

Tip 5: Overweeg maatwerk voor een perfecte pasvorm

Voor een perfecte pasvorm en uitstraling is het vaak aan te raden om te kiezen voor maatwerk raamdecoratie. Hierbij wordt de raamdecoratie speciaal op maat gemaakt voor jouw ramen, zodat het perfect aansluit en er geen kieren of ruimtes ontstaan.

Daarnaast biedt maatwerk ook meer mogelijkheden in het kiezen van materialen, kleuren en stijlen. Zo kun je echt iets unieks creëren wat perfect past bij jouw nieuwbouwhuis. Hoewel maatwerk raamdecoratie iets duurder kan zijn dan standaard maten, is het de investering vaak meer dan waard.

Tip 6: Houd rekening met toekomstige aanpassingen aan kozijnen en elektra

Bij het plannen van de raamdecoratie in je nieuwbouwhuis is het essentieel om rekening te houden met eventuele toekomstige aanpassingen aan kozijnen en elektra. Als de kozijnen nog besteld moeten worden, heb je de mogelijkheid om deze aan te passen aan je raamdecoratievoorkeuren. Kies kozijnen die goed samengaan met de gewenste raamdecoratie, zoals bredere kozijnen voor zware gordijnen of speciale uitsparingen voor inbouwrolluiken.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de locatie van elektrapunten. Als je elektrische raamdecoratie overweegt, zoals motorische rolgordijnen of jaloezieën, zorg er dan voor dat de benodigde elektrapunten op de juiste plaatsen geïnstalleerd zijn. Dit voorkomt later veel gedoe en extra kosten. Overleg met je aannemer of elektricien om ervoor te zorgen dat de aansluitingen correct geplaatst zijn, zodat je raamdecoratie probleemloos kan worden geïnstalleerd.

Door deze aspecten in de vroege fase van de bouw te overwegen, kun je latere aanpassingen en complicaties vermijden, waardoor je raamdecoratie niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel en duurzaam is.

 

 

Bij Raamstyling staan we klaar om je te helpen bij het kiezen van de perfecte raamdecoratie die niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan de energie-efficiëntie van je nieuwbouwhuis. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek en ontdek hoe we jouw huis comfortabeler en duurzamer kunnen maken.

Wij staan voor je klaar om je in onze showroom met de mooiste producten te inspireren

Afspraak maken